• jetblack-brandwerende-isolatie-econtras.jpg
 • header-05.jpg
 • header-08.jpg
 • header-09.jpg
 • header-04.jpg
Home ›› Passieve Brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging zorgt voor veiligheid

Brand. U moet er niet aan denken. Het zou de veiligheid van uw medewerkers en de omgeving ernstig in gevaar brengen en desastreuze gevolgen hebben voor uw bedrijf. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om brand te voorkomen en vertragen. We hebben het over passieve brandbeveiliging.

Wat is passieve brandbeveiliging?

Passieve brandbeveiliging is een pakket aan maatregelen die ervoor zorgt dat brand vertraagd of zelfs voorkomen wordt. Ook het beperken van hitte en rook is hierbij van belang. Het gaat dan om bijvoorbeeld brandwerend isolatiemateriaal, hitteschilden of speciale brandwerende coatings. Zij zorgen ervoor dat brand voorkomen wordt óf, als er toch brand uitbreekt, deze minimaal een bepaalde periode in een ruimte blijft, voordat deze overslaat naar een volgende ruimte. Bijvoorbeeld tien minuten of langer.

Kabelbescherming passieve brandbeveiliging Econtras
Neem contact op

Passieve brandbeveiliging - verschillende vormen

 • Compartimentering
  Bij brandcompartimentering wordt een ruimte door middel van isolerende rookschermen en brand scheidingswanden in meerdere separate ruimten verdeeld. Deze vorm van passieve brandbeveiliging houdt rook en brand zo lang mogelijk tegen, zodat die niet naar andere compartimenten overslaat.

 • Brandwerende isolatie
  Rondom brand-kritische leidingen wordt brandwerend isolatiemateriaal aangebracht. Deze is gemaakt van een speciaal soort textiel, dat brandwerend of -vertragend werkt. Ook kan het textiel aanvullende waarde hebben, bijvoorbeeld vanwege thermische, akoestische en antistatische eigenschappen.

 • Kabelgootbescherming en kabeldek doorvoering
  Kabels zijn een belangrijke factor in het aansturen van processen, zoals het stilleggen van een machine. Bij brand kan dit van cruciaal belang zijn. Kabelgootbescherming en kabeldek doorvoering zorgt ervoor dat bekabeling zo goed mogelijk tegen brand wordt beschermd, zodat deze zijn belangrijke werk kan blijven doen.

Hier wordt passieve brandbeveiliging toegepast

Econtras® past passieve brandbeveiliging veelvuldig toe in allerlei branches, waaronder de industrie offshore scheepvaart. Zo brengen we bijvoorbeeld brandwerende isolatie aan rondom leidingen in een grote chemiefabriek, maar ook rondom brandstofleidingen en uitlaten van een luxe plezierjacht.

Tijdelijk of permanent

Afhankelijk van het soort, de toepassing en de ruimte, kan passieve brandbeveiliging permanent aanwezig zijn, of slechts als het nodig is. Zo kan brandwerende isolatie rondom een leiding continu aanwezig zijn, maar kan een rookscherm of brand scheidingswand aangebracht worden op het moment dat er rook of brand is. Deze zijn dan bijvoorbeeld gekoppeld aan een rookmelder, die het rookscherm en/of de brand scheidingswand automatisch aanstuurt wanneer dat nodig is.

passieve brandbeveiliging tekening op maat Econtras
Neem contact op

JetBlack® PFP

Bij Econtras® maken we gebruik van JetBlack® PFP (Passive Fire Protection), een speciaal brandwerend isolatiemateriaal dat zowel permanent als tijdelijk gebruikt kan worden. Het grote voordeel van JetBlack® PFP is dat het eenvoudig afneembaar is dankzij het bevestigingssysteem van gespen of klittenband. U kunt het dan ook meerdere keren gebruiken. En het past precies, want het product wordt op maat vervaardigd.

Passieve brandbeveiliging op maat

De CAD-professionals van Econtras® maken digitale tekeningen op maat, waardoor de fabricage van alle componenten van het isolatiemateriaal geoptimaliseerd wordt. Volledig op maat en met zo min mogelijk restafval. De isolatie wordt vervolgens vervaardigd en geïnstalleerd door een team van professionals. De passieve brandbeveiliging van Econtras® kan dan ook, waar nodig, met verschillende certificaten zoals J90 en J120 of A60 Lloyds keurmerk geleverd worden.

Contact

Scroll naar boven